14.03.2020: Ultimele informații privind măsurile luate de diferite state europene în contextul COVID – 19

Austria
Austria ridicã restricțiile de circulație în zilele de sâmbãtã și duminicã pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 t. Aceastã mãsurã se aplicã pânã pe 3 aprilie 2020, cu efect imediat.
Sursa: AISÖ

Belgia

Guvernul belgian a întreprins mai multe măsuri pe 12 martie 2020 pentru a preveni răspândirea COVID-19, valabile până pe 3 aprilie 2020, transportul rutier internațional de marfă și șoferii nu sunt afectați de aceste măsuri.

Sursa: FEBETRA

Bulgaria

Pe 13 martie 2020, autoritățile bulgare au introdus stare de urgență în țară. Măsurile preventive pentru limitarea răspândirii COVD-19 nu includ încă nicio restricție a transportului rutier internațional de persoane și marfă.
Sursa: AEBTRI

Croatia
Toți șoferii străini care vin din Italia, China, Coreea de Sud, Hong Kong, Japonia, Singapore, Malaezia, Bahrein, Iran, Germania, Franța, Elveția, Spania, Austria, Marea Britanie, Olanda, Suedia și regiunea Bela Krajina (Slovenia), cu excepția șoferilor în tranzit, vor intra obligatoriu în carantină pentru o perioadă de 14 zile.
În momentul în care ajung la frontieră, autoritățile croate îi atenționează pe șoferii străini  că se pot întoarce pentru a evita carantina. În prezent, se înregistrează timpi de așteptare foarte mari la frontierele cu Croația. Frontiera cu Serbia este parțial închisă.

Surse: Ministerul Național al Afacerilor Externe și Asociația Transportatorilor Rutieri din Croația

Republica Cehă

Guvernul a anunțat stare de urgență începând cu 14.03.2020 și introduce un set de restricții și limitări:
– Străinilor din țările cu risc ridicat (cu excepția cazului în care sunt rezidenți permanenți) li se interzice să intre temporar pe teritoriul național. Țările cu risc ridicat sunt: ​​Italia, Franța, Spania, Germania, Elveția, Norvegia, Danemarca, Olanda, Suedia, Marea Britanie, Belgia, Austria, China și Coreea de Sud,
– Interzicerea cetățenilor cehi și a rezidenților permanenți străini de a călători în țări cu risc ridicat;
– Transportul internațional de persoane cu autocarul se suspendă începând cu 14.03.2020, ora 00:00 (excepție: transportul rutier cu autocarul al străinilor care pleacă  din Cehia și cetățenii cehi care sunt aduși acasă sau autocarele care circulă goale. Această excepție expiră pe 16.03.2020, ora 0:00 când se va aplica restricția generală  de a călători în și dinspre Cehia)
– Transportul internațional de marfă nu este restricționat. Cu toate acestea, vor rămâne deschise doar punctele principale de trecere a frontierei cu Austria (Dolní Dvořiště, České Velenice, Hatě Mikulov) și Germania (Strážný, Pomezí n.O., Rozvadov, Folmava, Žel. Ruda, Krásný Les, H.Sv. Šebestiána).

De menționat că Ministerul Transporturilor din Republica Cehă, a transmis că se ridică restricțiile de circulație de pe autostrăzi și drumurile de clasa I pentru vehiculele și vehiculele combinate cu un MTMA mai mare de 7,5 t și pentru vehiculele speciale cu remorci, dacă MTMA al vehiculului depășește 3,5 tone. Această măsură este valabilă începând cu 13.03.2020, ora 15:00 atâta timp cât este în vigoare starea de urgență, dar nu mai mult de un an.
Sursa: CESMAD BOHEMIA

Danemarca

Guvernul danez a transmis că începând cu 14.03.2020, ora 12.00, până pe 13.04.2020 se închid toate punctele de trecere a frontierei pentru toate persoanele, cu excepția celor care pot demonstra că au un scop întemeiat de a intra.
Transportul de marfă va fi în continuare posibil. Toate modurile de transport de marfă, respectiv cel rutier, maritim și feroviar vor fi deschise în continuare, fără alte controale suplimentare, doar verificările vamale/pașapoarte obișnuite. Cu toate acestea, transportul internațional de marfă (inclusiv tranzitul) pe cale rutieră ar trebui să fie operat prin următoarele puncte de trecere a frontierei: Frøslev, Sæd sau Kruså. De reținut că punctul de trecere a frontierei Kruså nu este accesibil pentru vehiculele de peste 3,5 tone. Se recomandă pentru camioane să folosească punctul de trecere a frontierei Frøslev (E45). Punctul de trecere a frontierei Padborg, precum și alte puncte de trecere a frontierei secundare sunt închise. Operațiunile de transport marfă pot fi, de asemenea, efectuate prin „granița albastră” (Øresundbridge și cu feribotul).
De asemenea, Guvernul ia măsuri suplimentare pentru a facilita transportul de marfă. Aceste măsuri includ ridicarea temporară a regulilor privind timpii de conducere și odihnă pentru a asigura livrarea alimentelor și aprovizionarea magazinelor.
Surse: ITD și DTL

Franţa

Măsurile introduse de guvernul francez nu includ transportul rutier internațional de mărfuri. Frontiera dintre Franța și Italia este, de asemenea, deschisă pentru transportul rutier, dar șoferii trebuie să completeze un formular („modulo autodichiarazione”).
Sursa: AFTRI

Germania

Guvernul federal al Germaniei a solicitat landurilor să ridice restricțiile de circulație pentru sâmbătă și duminică pentru a permite vehiculelor să transporte, în continuare, mărfuri. Landurile Bavaria, Renania de Nord-Westfalia, Saxonia și Saxonia Inferioară au anunțat ridicarea restricțiilor de circulație pentru sâmbătă și duminică pentru camioanele care transportă produse igienice și produse alimentare cu durată lungă de valabilitate.

Sursa: Ministrul german al afacerilor interne

Grecia:

Biroul vamal din Evzoni, la punctul de trecere a frontierei cu Macedonia de Nord  (Evzoni-Bogorodica), a anunțat că, începând de luni, 16.03.2020, circulația camioanelor (în ambele sensuri de intrare/ieșire) nu va fi permisă de la ora 22:00 până la ora 06:00.

Măsura va fi valabilă până la o notificare ulterioară.

Sursa: OFAE

Italia

Ministerul Infrastructurii și Transporturilor italian a transmis un decret prin care se ridică restricțiile de circulație pentru vehiculele cu MTMA mai mare de 7,5 t, pe drumurile extraurbane, în zilele de 15 și 22.03.2020. De reținut că pentru vehiculele care efectuează transport rutier internațional, ridicarea restricțiilor de circulație trebuie înțeleasă până la o notificare ulterioară, mai multe detalii în italiană aici.

Macedonia de Nord
Transportul național și internațional de pasageri în Macedonia este restricționat. Intrarea pe teritoriul Republicii Macedonia de Nord este interzisă străinilor din țările cu risc ridicat, conform listei Organizației Mondiale a Sănătății. Persoanele care provin din țările cu risc mediu (lista OMS) sunt direcționați către următoarele treceri de frontieră: Tabanovce, Bogorodica, Kafasan, Deve Bair.
Ribarci, punctul de trecere a frontierei cu Serbia, este închis, singurul punct de trecere a frontierei deschis cu Serbia pentru transport rutier și tranzit este Preshevo –Tabanovce.
Sursa: AMERIT

Polonia

Polonia a intrat în stare de urgență începând cu 13.03.2020, pe lângă un set de măsuri suplimentare au fost introduse temporar controalele la frontierele de stat începând cu 15.03.2020 (ora 00.00) timp de 10 zile (această măsură se poate prelungi). În această perioadă:
– Străinii nu au voie să intre pe teritoriul național al Poloniei.
– Cetățenii polonezi și străinii care lucrează în Polonia, și se întorc din străinătate, trebuie să stea două săptămâni în carantină.
– Transportul rutier internațional de marfăi nu este inclus în aceste restricții. Frontierele rămân deschise fluxului de mărfuri, iar șoferii de camioane care transportă mărfuri în regim internațional nu se supun măsurii de carantină de două săptămâni. Administrația poloneză a publicat lista punctelor de trecere a frontierei deschise în timpul stării de urgență, deoarece unele frontiere vor rămâne închise (lista atașată, în poloneză).

– Transporturile naționale funcționează normal.
Sursa: ZMPD

Serbia
Actualizat la 14/03/20
Pentru a limita răspândirea COVID-19 pe teritoriul Republicii Serbia, Guvernul a publicat un decret pe 11 martie. Decretul interzice temporar intrarea persoanelor care vin din: provincia Hubei în Republica Populară Chineză, orașul Daegu și provincia Gyeongsang de Nord din Republica Coreea, Cantonul Ticino din Elveția, Italia și Iran.
Această măsură nu se aplică pentru transportul de marfă și persoane care au primit aprobarea de a intra în Republica Serbia de către Ministerul Sănătății. În plus, această măsură nu se aplică șoferilor de camioane care operează transport rutier internațional de marfă. Operațiunile de tranzit prin țară nu ar trebui să dureze mai mult de 12 ore din momentul în care camionul intră pe teritoriul Republicii Serbia.
De menționat că 44 de puncte de trecere a frontierei sunt închise temporar (click aici pentru a consulta lista) și că operațiunile internaționale de transport rutier de mărfuri trebuie redirecționate către frontierele deschise.

Sursa: CCIS-AT

Slovacia:
Următoarele măsuri întreprinse de autoritățile slovace au intrat în vigoare începând cu 13.03.2020, ora 07.00: autocarele înmatriculate în alte state nu mai pot intra/ieși în/din Slovacia; transportul internațional de marfă  este permis doar șoferilor străini care au permis de ședere temporară sau permanentă pe teritoriul slovac și dacă sunt dotați cu echipament de protecție; punctele de frontieră secundare sunt închise.
Sursa: Ministerul de Interne din Slovacia

Spania

Spania ridică următoarele restricții de circulație pentru camioane în perioada 14.03 – 28.03.2020, cu posibilitatea prelungirii termenului limită, dacă este necesar:

– Vehicule sau combinații de vehicule cu MTMA mai mare de 7,5t pe următoarele rute/zile, click aici:
– Transportul ADR pe următoarele rute/zile, click aici:
– Transportul ADR cu vehicule cu MTMA mai mare de 7,5t, pe aceleași rute care se aplică pentru vehiculele normale cu MTMA mai mare de 7,5t.
– Transporturile rutiere cu depășiri de dimensiuni, pe aceleași rute care se aplică pentru transportul ADR și vehiculele >7.5t
– Restricțiile de circulație în regiunea Catalonia, detalii aici.

De asemenea, Guvernul a luat măsuri suplimentare pentru a facilita transportul rutier de marfă. Guvernul a publicat în Monitorul Oficial (publicat în 14 martie, aplicabil începând cu 10 martie) măsuri de introducere a excepțiilor temporare privind perioadele de conducere și odihnă pentru operațiunile de transport rutier de marfă care au trecut prin zone de risc pe teritoriul spaniol. Măsurile sunt cele prevăzute la art. 6 – 9 din Regulamentul UE nr. 561/2006.
Surse: Ministerul Afacerilor Interne, Generalitat de Catalunya, ASTIC

Ucraina

Ucraina a anunțat închiderea frontierei pentru străini, începând de luni, 16.03.2020 până pe 03.04.2020. Restricțiile nu se aplică transportului rutier internațional de mărfuri. Punctele de trecere a frontierei vor rămâne deschise pentru transportul rutier internațional de mărfuri (inclusiv pentru tranzit), dar șoferii vor fi supuși unui examen medical, li se va măsura temperatura și li se va solicita să poarte mănuși medicale și să aibă gel dezinfectant pentru mâini.

Sursa: ASMAP UA

Lasă un comentariu