11.03.2020: Informații actualizate UE și Non-UE privind COVID-19 (coronavirus) și impactul asupra transportului rutier de mărfuri și de persoane

Austria
În data de 10.03.2020, Guvernul din Austria a implementat un nou pachet de măsuri. Potrivit cancelarului Sebastian Kurz (ÖVP), nu se mai permite intrarea persoanelor care vin din Italia în Austria – excepțiile se aplică doar persoanelor care prezintă un certificat medical prin care se dovedește că nu sunt infectate cu COVID-19.

 • Transportul rutier de mărfuri către și dinspre Italia nu este afectat, dar au fost introduse controale la frontieră și în consecință firmele de transport rutier trebuie să ia în calcul că se vor înregistra timpi de așteptare la frontiera dintre Austria și Italia. Se aplică unele excepții pentru transportul rutier de mărfuri (nu există, încă, mai multe informații despre aplicarea acestor excepții).
 • Cetățenilor austrieci li se permite să se întoarcă acasă din Italia – cu toate acestea, trebuie să se izoleze două săptămâni. Cursele aeriene și transportul rutier de persoane către Italia se va sista, a declarat Nehammer (ministrul de Interne).

–  La punctele de trecere a frontierei cu Italia, respectiv Carintia și Tirol, se măsoară temperatura tuturor persoanelor care intră în Austria.

Sursa: AISÖ

 

Azerbaidjan

Punctele de trecere a frontierei cu Iranul sunt închise temporar pentru traficului rutier din 22.02.2020, excepție făcând operațiunile de transport marfă. Comerțul între cele două țări se desfășoară normal, camioanele circulă fără restricții între cele două state, nu se aplică restricții șoferilor. Transportul rutier de persoane este restricționat.

Sursa: Secretariatul IRU

Bulgaria

– În contextul celor 4 cazuri de COVID-19 înregistrate pe teritoriul Bulgariei și pentru a preveni răspândirea virusului, ministrul Sănătății a emis următoarele ordine:

 • În districtele Gabrovo și Pleven au fost luate măsuri de prevenire și control al infecțiilor pentru spitale și instituții de învățământ, până la o notificare ulterioară; toate evenimentele publice sunt suspendate;
 • În celelalte districte au fost suspendate evenimentele culturale, evenimentele sportive se desfășoară fără public; toate evenimentele publice cu participarea copiilor sunt suspendate;
 • În punctele de trecere a frontierei se efectuează selectiv controale medicale atât pentru pasagerii cât și pentru șoferii care vin din țările cele mai afectate (China, Coreea de Sud, Iran și Italia).

– Firmele de transport care operează internațional și național și-au instruit personalul și șoferii să pună în aplicare măsurile de protecție transmise de OMS și să evite contactul apropiat cu alte persoane.

– Nu există nicio restricție pentru operațiunile de transport în tranzit.

– Nu există, încă, statistici privind impactul economic asupra sectorului de transport rutier.

Sursa: AEBTRI

Belgia

Companiile pot utiliza sistemul de șomaj temporar (tehnic) în situațiile în care unul sau mai mulți șoferi intră în carantină sau nu mai pot veni la muncă, sau în cazul în care compania și-a încetat activitatea.

Companiile pot, de asemenea, să își trimită șoferii în șomaj tehnic din motive economice în cazul în care se înregistrează o scădere accentuată a activității.

Site-ul oficial despre coronavirus în Belgia: https://www.info-coronavirus.be/en/

Sursa: GTL

Republica Cehă

Guvernul național a decis să impună controale la punctele de trecere a frontierei. Personalul vamal și pompierii distribuie șoferilor pliante de informare privind noul coronavirus și măsoară temperatura persoanelor selectiv. Au fost înregistrate cazuri în care unii șoferi de camioane au fost transportați la secția de boli infecțioase pentru examinare.

Sursa: CESMAD Bohemia

Republica Populară Chineză

Situația epidemiei se află în curs de stabilizare în China, dar guvernul impune în continuare măsuri foarte stricte pentru a evita revenirea bruscă a epidemiei.

Situația punctelor de trecere a frontierei:

 1. Toate punctele de trecere a frontierei din partea Chinei rămân deschise, însă punctele de trecere a frontierei dinspre Kârgâzstan și Tadjikistan rămân închise.
 2. Punctele de trecere a frontierei către Rusia și Mongolia sunt deschise.
 3. Șoferii care intră în Kazahstan și Rusia din China intră direct în carantină.

Surse: Vama din China, agenția de informare TASS, Biroul IRU din China

Danemarca

Guvernul a emis o recomandare în care se anulează toate evenimentele cu peste 1000 de participanți. În plus, există recomandări de călătorie, precum și intrarea în carantină pe o perioadă de 14 zile pentru persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată cu coronavirus.

Până în prezent, nu au fost impuse restricții operaționale.

Operatorii de transport cu autocarul, membri ai Asociației DPT, au informat că au primit multe solicitări de anulare a călătoriilor. De asemenea, operatorii de transport cu taxiul au observat o scădere a numărului de clienți.

Sursa: Dansk PersonTransport / DPT

Franța

Ministerul Sănătății a anunțat că adunările publice cu mai mult de 5000 de persoane în spații închise se anulează automat.

Recomandări care se aplică în prezent:

– Persoanele care vin din zona roșie (Wuhan): 14 zile de carantină la întoarcerea din zonă

– Persoanelor care vin din zonele portocalii – Italia, Iran, China, Singapore, Coreea de Sud, Hong-Kong și Macao – sunt sfătuite să-și reducă activitățile sociale și să își măsoare temperatura de două ori pe zi.

– Persoanelor care locuiesc în zonele infectate din Franța li se recomandă să rămână în casă și să nu părăsească zona

Ministerul Sănătății a informat că aceste măsuri tranzitorii s-ar putea modifica în curând.

Sursa: AFTRI

Georgia

Datorită situației actuale cu privire la cazurile de îmbolnăvire cu COVID-19, autoritățile georgiene au introdus o nouă măsură, respectiv, persoanelor care au călătorit în Iran, Coreea de Sud, China și Italia în ultimele 28 de zile nu li se permite să intre în Georgia.

Sursa: Secretariat IRU

Germania

Ultimele informații privind reglementările germane referitoare la „COVID-19” pentru transporturile internaționale pot fi consultate accesând următorul link:

https://www.bmvi.de/SharedDocs/DE/Artikel/LF/coronavirus-anordnung.html

Informațiile cuprind următoarele subiecte:

 

În prezent, reglementările se adresează numai transportului de persoane

– Operatorii de transport rutier de persoane în trafic internațional sunt obligați să-i pună pe pasageri să completeze „Aussteigekarten” (carduri de debarcare) prin care să-și declare pe proprie răspundere statutul (https: // www. rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Transport/Dokumente_Tab.html pentru exemple de carduri de debarcare, care pot varia în funcție de țara de îmbarcare). În acest moment, completarea cardurilor de debarcare este obligatorie pentru persoanele care sosesc din Iran, Italia, Japonia, Coreea de Sud și China, dar poate fi desigur adaptat pe măsură ce focarul se extinde și în alte țări.

– Se diseminează pliante informative despre virus, în mai multe limbi persoanelor care sosesc în Germania. Pliantele conțin recomandări și datele de contact responsabile în cazul în care o persoană suspectează că suferă de infecție cu COVID-19. Pliantele pot fi descărcate în diferite limbi de pe

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Transport/Info_Reisende_Tab.html

 

Grecia

– Ministerul Sănătății elen nu a aplicat nicio măsură obligatorie pentru transportul rutier și nici pentru companiile de logistică. Există un ghid general pentru întreprinderea măsurilor necesare în vederea asigurării condițiilor de igienă și sănătate a angajaților (spălatul mâinilor în mod regulat, menținerea distanței …). Unele firme de transport oferă șoferilor lor geluri antiseptice pentru mâini, măști chirurgicale și mănuși din latex, dar acestea sunt măsuri de protecție luate de companii.

Până în prezent, toate punctele de trecere a frontierei din țară rămân deschise, iar circulația mărfurilor se face fără întreruperi. În porturile elene în care navele pleacă spre Italia, toți pasagerii (inclusiv șoferii de camioane) sunt rugați să furnizeze datele de contact personale, astfel încât să poată fi urmăriți și notificați cu ușurință în cazul în care se înregistrează vreun caz de infectare cu Covid-19 printre pasageri. Momentan nu există alte măsuri speciale iar liniile de transport maritim operează normal.

Sursa: OFAE

 

Iran

Operațiuni de transport dinspre/către Iran:

– Pentru a crește capacitatea de transport feroviar prin punctul de frontieră Kapikoy, autoritățile competente vor lua măsurile necesare în viitorul apropiat. TOBB, Căile Ferate de Stat din Turcia și Asociația Exportatorilor Turci se vor reuni în 11.03.2020 pentru a discuta procedurile de transport și opțiunile posibile.

– Dezinfectarea va fi efectuată de autoritățile turce la poarta de frontieră Kapikoy.
– Mărfurile și containerele care merg în Iran vor fi transportate de vehicule și șoferi iranieni de la Bazargan până la punctul final de destinație din Iran (această decizie va avea nevoie de aprobare finală)

– Mărfurile și containerele care se duc în Turcia și în alte țări, vor fi transportate de vehicule și șoferi turci de la Gurbulak până la punctul de destinație finală (această decizie va avea nevoie de aprobare finală)

– Autoritățile turce vor permite șoferilor și camioanelor iraniene să intre în Turcia dacă nu vin din China, Iran, Irak, Coreea de Sud și Italia în ultimele 14 zile. Dacă au intrat în țările menționate în ultimele 14 zile, șoferii iranieni și camioanele acestora nu vor avea permisiunea să intre în Turcia.

– Autoritățile turce vor permite camioanelor iraniene să încarce mărfuri pentru a se întoarce în Iran (cu excepția mărfurilor din porturi – există o restricție pentru camioanele străine și nu pot încărca mărfuri din porturile turcești).

 

Operațiuni de transport către țările din Orientul Mijlociu:

– Datorită timpilor lungi de așteptare la punctul de trecere a frontierei Sarp, asociațiile turcești recomandă transportatorilor să folosească punctul de trecere a frontierei Turkgozu și calea ferată Baku-Tbilisi-Kars (BTK).

Sursa: Secretariatul IRU

Irak

Punctele de trecere a frontierei din Irak, care sunt deschise pentru transport cu Iranul, vor fi închise timp de o săptămână, în perioada 8 – 15 martie. Frontierele Iranului, inclusiv Khosravi, Soumar, Mehran, Chazabeh și Shalamcheh nu vor funcționa în cursul săptămânii.

Operațiuni de transport din / către Irak:

– Mărfurile și containerele care merg în Irak, vor fi transportate de vehicule și șoferi irakieni de la frontiera Halil Ibrahim până la punctul final de destinație din Irak.

– Mărfurile și containerele care merg în Turcia și în alte țări, vor fi transportate de vehicule și șoferi turci de la frontiera Habur până la punctul de destinație finală.

– Camioanele care transportă alimente, produse perisabile, animale vii și echipamente medicale vor avea prioritate.

Sursa: Secretariatul IRU

 

Italia – actualizări din 10.03.2020

Într-o conferință de presă susținută luni seara, 9 martie 2020, premierul Giuseppe Conte a anunțat promulgarea unui nou decret, care extinde dispozițiile pe întreg teritoriul Italiei și normele stabilite anterior pentru „Zona portocalie” sau „Zona protejată”. Această măsură urmează să fie promulgată cu valabilitate din 10 martie 2020.

Potrivit premierului, aceste măsuri se vor aplica până pe 3 aprilie 2020.

Protecția civilă a adoptat o ordonanță, care stabilește că orice aplicabilitate a măsurii guvernului nu se aplică operațiunilor de transport în tranzit, operațiunilor de transport marfă și întregului lanț logistic din și către zonele indicate mai sus, astfel autovehiculele de transport marfă pot intra și ieși din aceste zone.

În Italia, populația se va putea deplasa limitat în toată țara, iar Guvernul a lansat o campanie media #iostoacasa (#Istayathome) : activitatea va fi limitată în Italia până pe 3 aprilie.

Sursa : Ministerul Afacerilor Externe al Italiei, FIAP

Kazahstan – actualizări din 04.03.2020

Pentru a preveni răspândirea coronavirusului, Ministerul Industriei și Infrastructurii din Republica Kazahstan a informat că serviciile din porturile Aktau și Kurik vor fi restricționate temporar pentru navele care sosesc din Azerbaidjan și Iran începând cu 5 martie. Transportul de pasageri și circulația autovehiculelor este suspendată.
Mai multe informații disponibile aici (în rusă).

Sursa: KAZATO

Kârgâzstan – actualizări din 05.03.2020

Pe lângă închiderea frontierei terestre dintre Kârgâzstan și China, începând cu luna februarie, autoritățile au luat măsuri suplimentare pentru a limita răspândirea coronavirusului. De la 1 martie, persoanele din China, Japonia, Iran, Coreea de Sud și Italia nu au voie să intre în Kârgâzstan.
Sursa: Ministerul Sănătății din Kârgâzstan

Regatul Țărilor de Jos (Olanda) – actualizări din 10.03.2020

Pentru o provincie (Noord-Brabant, la granița cu Belgia), oamenii sunt sfătuiți să lucreze acasă, dacă este posibil, să stea acasă dacă prezintă o răceală (ușoară), febră sau alte simptome legate de virus. Testările aleatorii vor avea loc sâmbătă la Brabant. Pentru mai multe informații, vă rugăm să faceți click aici (în engleză).

Nu există restricții de călătorie pentru Olanda în ansamblu. Populației i se recomandă să nu-și strângă mâna.

Sursa: Busvervoer Nederland

Mongolia – actualizări din 10.03.2020

Transportul național și internațional de călători în Mongolia este restricționat începând de astăzi până la 18 martie, dar transportul de mărfuri nu este încă interzis.

Sursa: Biroul IRU China

Rusia – actualizări din 06.03.2020

Transportul de pasageri rămâne complet închis între Rusia și China. După o scădere de aproximativ 10% a transportului transfrontalier de marfă în februarie (față de februarie 2019), situația este acum din nou, aproape de normal. Cu toate acestea, operațiunile de transport în interiorul Chinei nu sunt încă posibile, deoarece unele drumuri sunt încă închise de autoritățile chineze. Șoferilor ruși li se recomandă să încarce sau să descarce mărfurile într-un centru logistic apropiat de graniță și să se întoarcă pe teritoriul rus în aceeași zi.
Sursa: Secretariatul IRU

Slovenia – actualizări din 10.03.2020

Slovenia introduce controale la frontierele principale și le închide pe cele secundare. Controalele ar putea fi similare cu cele puse în aplicare de Austria (verificări aleatorii pe baza numărului de înmatriculare, cu o atenție deosebită pentru cei care provin din Lombardia și Veneto).

Suedia – actualizări din 10.03.2020

Nu au fost puse în aplicare restricții specifice privind călătoriile / transportul. Au fost emise recomandări de bază privind igiena.

Elveţia – actualizări din 10.03.2020

Italia a confirmat Elveției că granița dintre cele două țări rămâne deschisă pentru navetiștii transfrontalieri. Ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, l-a anunțat pe omologul său, consilierul federal Ignazio Cassis, într-o conversație telefonică. Ministrul italian de externe a confirmat această veste într-un comunicat de presă. Toți lucrătorii pot continua să vină la muncă, atât între regiunile italiene, cât și între Elveția și Italia.

Sursa: ASTAG

Marea Britanie – actualizări din 10.03.2020

Informații legate de transportul de pasageri

Până astăzi, recomandările oficiale constau în măsuri pentru a limita răspândirea virusului, și anume spălarea frecventă a mâinilor și autoizolare și testare pentru persoanele care dezvoltă simptome. Există măsuri mai puternice pentru persoanele care sosesc în Marea Britanie din țările cele mai afectate din străinătate (inclusiv Italia). Oamenii nu au fost sfătuiți oficial să evite transportul în comun.

Există sfaturi oficiale pentru lucrătorii din sectorul transporturilor. Nu există măsuri specifice de verificare a sănătății pentru angajații din transport.

Nu există restricții operaționale. În cazurile în care autocarele au fost folosite pentru a transporta persoane în carantină sosite în Marea Britanie, șoferii au fost puși în carantină cu pasagerii.

Sursa: CPT Marea Britanie

Turcia – actualizări din 02.03.2020

Datorită situației actuale cu privire la cazurile de coronavirus, punctele de trecere a frontierei din Turcia cu Iranul au fost închise de autoritățile turce:

– Cetățenii turci (vehicule și șoferi) nu mai pot intra în Iran sau tranzita Iranul. Cu toate acestea, cetățenii turci care încă așteaptă în Iran pot trece frontiera.

– Vehiculele străine și pasagerii care provin din Iran nu au voie să intre în Turcia. Cu toate acestea, camioanele cu plăcuțe străine pot trece frontiera în Iran pentru operațiuni de transport bilateral și pentru operațiuni de tranzit prin Iran, dar nu ar putea să treacă frontiera înapoi în Turcia.
Pe de altă parte, ca o nouă măsură, punctele de trecere a frontierei din Turcia, deschise Irakului, au fost închise de autoritățile turce din 29.02.2020. Conform noii măsuri, mărfurile și containerele care merg în Irak vor fi transportate de vehicule și șoferi irakieni de la frontiera Halil Ibrahim până la punctul final de destinație din Irak.

Toate măsurile menționate mai sus determină timpuri de așteptare îndelungate în punctele de trecere a frontierei, iar autoritățile vamale turcești și alte autorități conexe iau măsurile necesare pentru accelerarea proceselor de trecere a frontierei.

Sursa: Secretariatul IRU

Turkmenistan – actualizări din 02.03.2020

Punctele de trecere a frontierei din Turkmenistan, care sunt deschise pentru transport cu Iranul, au fost închise temporar din 22.02.2020.

Sursa: Secretariatul IRU

Informații din partea Comisiei Europene

– Cale ferată

 • Sfaturi preliminare pentru pregătirea și răspunsul la cazurile de COVID-19 la bordul trenurilor și în stațiile feroviare din statele membre UE / SEE

– Rutier:

 • Sfaturi preliminare pentru pregătirea și răspunsul la cazurile de COVID-19 la nivel rutier (autobuze și stații de autobuz) în statele membre ale Uniunii Europene (UE) / Spațiului Economic European (SEE)

– Consiliere generală la punctele de intrare privind măsurile de sănătate publică și screening:

 • Consiliere provizorie pentru pregătirea și răspunsul la cazurile de COVID-19 la punctele de intrare în statele membre ale Uniunii Europene / SEE – Măsuri de sănătate publică la punctele de intrare (VERSIUNEA 3 – 20/02/2020)
 • Sfaturi provizorii pentru pregătirea și răspunsul la cazurile de boli respiratorii acute 2019-nCoV la punctele de intrare în Uniunea Europeană (UE) / statele membre ale SEE (SM) – Examinarea ieșirii și a intrării la punctele de intrare

Sursa: Acțiuni comune ale UE „Healthy Gateways”

 

Lasă un comentariu