Comunicat de presă, 27.03.2020: UNTRR solicită Guvernului, MAI, MFP, MTIC, ASF suspendarea urgentă a asigurărilor RCA pentru o perioadă de 3 luni pentru autovehiculele neutilizate în activitatea de transport rutier

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Finanțelor Publice (MFP), Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) și Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) modificarea legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie și a Normei nr. 20/2017 privind asigurările auto din România, astfel încât firmele de transport rutier din România afectate de criza noului coronavirus să-și poată suspenda asigurările RCA fără a depune plăcuțele de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat.

Deși această posibilitate este prevăzută în cadrul legii 132/2017, nu poate fi operată deoarece nu există o procedură pentru returnarea plăcuțelor de înmatriculare. Totodată, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) ne-a confirmat că de când este în vigoare legea 132/2017, nu s-au înregistrat cazuri de suspendare a asigurării RCA prin depunerea plăcuțelor de înmatriculare.

UNTRR solicită ASF și MAI realizarea unei proceduri simple de notificare electronică a suspendării utilizării vehiculului și a asigurării RCA.

Din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, firmele de transport rutier de mărfuri românești care realizează transport rutier internațional au raportat o scădere de 80% a afacerilor. Firmele de transport rutier de mărfuri care activează în zona de automotive înregistrează scăderi de 100%, după ce în Europa industria de automotive s-a oprit, iar în România mai multe fabrici precum Dacia, Ford sau Pirelli și-au suspendat activitatea. În plus, statele Europene au închis și alte fabrici considerate neesențiale în situația actuală, astfel că transportatorii care activează pe această zonă înregistrează, de asemenea, scăderi ale activității.

De reținut este faptul că în pofida informațiilor apărute în media, tarifele încasate de transportatori de la clienți nu au crescut, contractele semnate anterior rămânând neschimbate.

În cazul transportului rutier național de persoane – linii regulate – numărul de pasageri a scăzut cu 80%, iar pentru transportul de persoane ocazional scăderea este aproximativ 100%. În cazul transportului rutier de persoane internațional scăderea este de 100%.

Astfel, firmele de transport rutier nu-și pot folosi activele și de aceea este necesară o suspendare a asigurărilor RCA. Vehiculele pot fi duse într-o parcare și încheiată o poliță CASCO de stoc pentru camioanele care nu sunt utilizate.

UNTRR solicită găsirea unei soluții cât mai rapide de suspendare a asigurării RCA, fără a returna plăcuțele de înmatriculare, pentru ca firmele de transport rutier să-și poată folosi asigurările RCA actuale după ce criza provocată de coronavirus va trece și fără a parcurge proceduri birocratice cu depunerea plăcuțelor de înmatriculare și pe urmă cu recuperarea acestora.

Totodată, UNTRR solicită Guvernului acordarea unei reduceri de 10% firmelor care își plătesc integral taxele aferente lunii februarie până la 31.03.2020 – impozit pe salarii, CAS, CASS, impozit pentru microîntreprinderi, impozit pe dividende, contribuția asiguratorie pentru muncă, TVA. O facilitate similară este oferită de statul elen companiilor din Grecia, acestea urmând să primească o reducere de 25% pentru plata integrală și la timp a impozitelor și contribuțiilor sociale.

***

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

 

Lasă un comentariu