23.03.2020, COMUNICAT DE PRESĂ: UNTRR solicitã Comisiei Europene și Guvernului sã permitã deplasarea cu avionul, microbuzul sau autoturismul personal cãtre camioanele aflate în Europa de Vest, șoferilor profesioniști români care dețin atestat, card tahograf și contract de muncã la firmele de transport rutier românești sau strãine

23.03.2020

Comunicat de presă

UNTRR solicită Comisiei Europene și Guvernului să permită deplasarea cu avionul, microbuzul sau autoturismul personal către camioanele aflate în Europa de Vest, șoferilor profesioniști români care dețin atestat, card tahograf și contract de muncă la firmele de transport rutier românești sau străine

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Comisarului European pe Transporturi, doamna Adina Vălean, Prim-Ministrului României, domnul Ludovic Orban, Ministrului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, domnul Lucian Bode, Ministrului Afacerilor Interne, domnul Marcel Vela, Ministrului Afacerilor Externe, domnul Bogdan Aurescu, Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, domnul Virgil Popescu, Secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, domnul Dr. Raed Arafat, să permită șoferilor profesioniști români care dețin atestat profesional, card tahograf digital și contract de muncă la firmele de transport rutier românești sau străine, să se deplaseze cu avionul, microbuzul sau autoturismul personal către camioanele aflate în Europa de Vest.

În contextul crizei europene determinate de pandemia COVID-19, firmele de transport rutier internațional dețin un rol vital pentru funcționarea sistemelor medicale și de alimentație publică în România și în UE, iar în acest sens ar trebui să fie permisă deplasarea șoferilor români pentru preluarea camioanelor care operează transporturi internaționale în Europa de Vest, cu respectarea prevederilor contractuale și ale legislației europene privind transporturile rutiere.

Precizăm că sunt peste 150 000 de șoferi români care operează camioane în Europa de Vest și care lucrează atât pentru firme românești, cât și pentru firme din alte State Membre UE.

În UE, aproape 80% din mărfuri sunt transportate pe cale rutieră, astfel că blocarea transporturilor rutiere de mărfuri va crea efecte imediate și catastrofale iremediabile prin oprirea producției și comerțului.

Transportul rutier este principalul contributor la exportul de servicii al României, cu un total de 6,12 miliarde euro în 2019, în creștere cu 10% față de 2018. Transportul rutier generează un sfert din exportul total de servicii al României, de 26,3 miliarde de euro și peste jumătate din soldul total al comerțului internațional cu servicii.

UNTRR solicită autorităților măsuri pentru fluidizare a traficului la frontierele de intrare în România, pentru ca mărfurile esențiale precum medicamentele, alimentele și echipamentele să nu rămână blocate, afectând astfel lanțul de aprovizionare și soluțiile de tratament medical pentru populație.

Totodată, UNTRR solicită Comisiei Europene stabilirea de coridoare europene pentru transportul medicamentelor, echipamentelor și alimentelor și să nu mai lase loc de interpretări și abuzuri din partea statelor membre. Criza noului coronavirus este o problemă europeană, iar statele membre UE trebuie să reacționeze în comun, în mod coordonat, în fața problemelor comune, ținând cont de interdependența activităților economice dintre acestea și cu restul economiei globale. UNTRR consideră că este imperios necesar ca această abordare să înceapă acum, în timp real, fără să se aștepte finalul acestei crize pentru a realiza proceduri pentru o eventuală criză similară în viitor.

***

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

Un comentariu la „23.03.2020, COMUNICAT DE PRESĂ: UNTRR solicitã Comisiei Europene și Guvernului sã permitã deplasarea cu avionul, microbuzul sau autoturismul personal cãtre camioanele aflate în Europa de Vest, șoferilor profesioniști români care dețin atestat, card tahograf și contract de muncã la firmele de transport rutier românești sau strãine”

  1. Când putem afla daca s-a aprobat aceasta cerere? Este foarte important pentru noi soferii care nu avem curse spre/dinspre Romania si care trebuie sa venim acasa cu alte mijloace de transport decat camioanele pe care lucram.

    Răspunde

Lasă un comentariu