16.03.2020: informații actualizate privind măsurile luate de diferite state în contextul COVID – 19

ITALIA: Mesajul Consulatului General al României la Trieste:

Mesajul Consulatului General al României la Trieste:

“Transportul de mărfuri este permis pe întreg teritoriul național (italian), acesta fiind considerat o deplasare din motive de muncă. Astfel, transportatorii de mărfuri se pot deplasa, în limitele exigențelor de livrare sau de ridicare a mărfurilor.
Autoritățile italiene pot efectua controale și solicita completarea unei declarații pe propria răspundere, pentru a atesta motivul deplasării. Modelul de declarație este disponibil aici

De asemenea, Ambasada României a pus la dispoziție traducerea în română a unui material realizat de guvernul italian, în care sunt detaliate inclusiv condițiile privind transporturile pe teritoriul Italiei. Acest material este disponibil pe pagina Facebook a misiunii, detalii aici.”

AUSTRIA: Guvernul austriac a anunțat o derogare temporară de la aplicarea regulilor privind timpii de conducere și odihnă pentru șoferi, pentru a elimina blocajele cauzate de actuala criză. Măsurile ridicate sunt cele prevăzute la articolele 6 – 9 din Regulamentul UE nr. 561/2006. Această excepție se aplică începând cu 16.03.2020 până la 14.04.2020.
Sursa: AISÖ și IRU

CEHIA: Guvernul ceh a anunțat în data de 16.03.2020 o derogare temporară de la aplicarea regulilor privind timpii de conducere și odihnă pentru șoferi care efectuează transporturi rutiere de mărfuri. Măsurile ridicate sunt cele prevăzute la articolele 6 – 9 din Regulamentul UE nr. 561/2006. Această excepție se aplică începând cu 16.03.2020 (00.00) pentru o perioadă de 30 zile.
Sursa: CESMAD BOHEMIA și IRU

GRECIA: Guvernul grec a anunțat pe 15 martie introducerea de noi măsuri extraordinare pentru a limita răspândirea COVID-19.
Transportul de persoane:
– Grecia a decis să își închidă frontierele cu Albania și Macedonia de Nord, să suspende cursele aeriene către și dinspre Spania și suspendă și transportul pasagerilor cu feribotul către/din Italia. De menționat că cetățenilor greci și rezidenților permanenți li se permite în continuare să intre în Grecia din Albania și Macedonia de Nord,
– Navele de croazieră nu vor mai avea acces în porturile grecești.
Transportul de mărfuri:
– Transportul de mărfuri este scutit de aceste măsuri;
– Rutele cu feribotul către/din Italia funcționează normal pentru circulația mărfurilor
De asemenea, guvernul elen a anunțat pe 16 martie că persoanele care intră în Grecia din orice altă țară trebuie să intre 14 zile în carantină obligatorie. Șoferii de camioane care efectuează transport internațional de marfă sunt scutiți de la măsura de a intra în carantină 14 zile.
Sursa: OFAE

Suedia: Guvernul suedez a luat un set de măsuri printre care păstrarea distanței sociale pentru a preveni răspândirea infecției cu COVID-19. Operațiunile de transport marfă în Suedia și către Suedia nu sunt afectate de aceste măsuri.
Începând cu 16 martie 2020, Agenția Suedeză de Transport acordă o derogare cu privire de la aplicarea regulilor privind timpii de conducere și odihnă pentru operațiunile de transport marfă, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 561/2006. Excepțiile se aplică pentru perioada de odihnă zilnică (minim 9 ore), odihna săptămânală (minim 24 de ore) și timpului de conducere, atât timp cât pauzele sunt efectuate după maximum 4,5 ore de conducere. Derogările sunt valabile 30 de zile și se aplică pentru toate tipurile de transporturi (transporturi rutiere de mărfuri, autobuze și autocare), cu condiția ca siguranța rutieră să nu fie afectată atunci când companiile de transport utilizează aceste excepții.
Surse: SA și Stoneridge Electronics

Turcia: Persoanelor care sosesc din următoarele țări nu le este permisă intrarea pe teritoriul Turciei: Italia, Germania, Franța, Spania, Norvegia, Danemarca, Belgia, Austria, Suedia, Olanda, China, Iran, Irak și Coreea de Sud.
Șoferii de camioane (cu excepția șoferilor turci) care provin din țările enumerate mai sus vor fi puși în carantină timp de 14 zile în locuri special amenajate la frontieră și nu vor avea voie să intre în Turcia.
Începând cu 15 martie, granița Sarp/Sarpi între Turcia și Georgia este închisă pentru transportul de persoane, nu sunt impuse restricții pentru transportul rutier de marfă.
Sursa: Ministerul de Interne din Turcia

Lasă un comentariu