15.03.2020 – Ultimele informații privind măsurile luate de diferite state în contextul COVID – 19

Albania
Începând cu 15.03.2020, toate frontierele terestre albaneze sunt închise pentru orice tip de transport de persoane. Transportul de marfã se efectueazã normal, dar șoferii sunt supuși controlului medical. Punctul de trecere a frontierei Blato și Shepchishte-Trebishte (Debar) este închis pentru transportul rutier de persoane și marfã.
Sursa: ANALTIR
Austria

Austria a reintrodus temporar controalele la punctele de trecere a frontierei cu Italia. Șoferilor li se mãsoarã temperatura și sunt verificate activitãțile lor din ultimele zile.
De asemenea, Austria a suspendat transportul feroviar din Italia (pânã pe 03.04.2020). Aceastã mãsurã nu se aplicã transportului de marfã.
Au fost ridicate restricțiile de circulație în zilele de sâmbãtã și duminicã pentru vehiculele de transport marfã cu MTMA mai mare de 7,5 t, pânã pe 03.04.2020.
Sursa: AISÖ
Azerbaidjan
Transportul rutier de marfã între Azerbaidjan și Iran se desfãșoarã în condiții normale. Transportul rutie de persoane este suspendat.
Sursa: Biroul IRU Istanbul

Belarus

Toți cetãțenii strãini și belarușii care intrã pe teritoriul Republicii Belarus prin punctele de trecere a frontierei sunt supuși unui control medical și epidemiologic.
Trebuie sã fie testate persoanele care sosesc din țãri cu situație epidemicã nefavorabilã (China, Iran, Italia, Coreea de Sud, Singapore, Thailanda și Japonia) – rezultatul testului este disponibil în 12 ore. În cazul simptomelor unei boli respiratorii (febrã peste 37,1 ° C, tuse, etc.), persoanele care sosesc din aceste țãri sunt izolate și spitalizate.
În prezent, nu existã restricții privind circulația vehiculelor, mãrfurilor și persoanelor care intrã în Belarus (cu excepția controlului medical și a completãrii unui formular la intrarea în țarã).
Numãrul de telefon hotline al Centrului Republican pentru Igiena Epidemiologiei și Sãnãtãții Publice: +375 (29) 156-85-65 (între 8:30 și 13:00 și între 13:30 și 18:00).
Sursa: BAMAP (de la Ministerul Sãnãtãții și Comitetul de Stat al Frontierei din Belarus)

Belgia
Guvernul belgian a întreprins mai multe măsuri pe 12 martie 2020 pentru a preveni răspândirea COVID-19, valabile până pe 3 aprilie 2020, transportul rutier internațional de marfă și șoferii nu sunt afectați de aceste măsuri.
Ministrul transporturilor a anunțat o derogare temporară referitoare la regulile privind timpii de conducere și odihnă pentru șoferii implicați în transportul de produse alimentare, medicamente și alte bunuri esențiale pentru aprovizionarea magazinelor și farmaciilor. Această măsură a fost luată pe baza articolului 14.2 din Regulamentul UE 561⁄2006 și se aplică de la 14.03.2020, ora 00:01 pentru o perioadă de 5 zile până la 18.03.2020, ora 23:59. Informații detaliate aici

Sursa: FEBETRA

Bulgaria
Pe 13 martie 2020, autoritățile bulgare au introdus stare de urgență în țară. Măsurile preventive pentru limitarea răspândirii COVD-19 nu includ încă nicio restricție a transportului rutier internațional de persoane și marfă.Sursa: AEBTRI
Republica Populară Chineză
Situația epidemiei se află în curs de stabilizare în China, dar guvernul impune în continuare măsuri foarte stricte pentru a evita revenirea bruscă a epidemiei.
Situația punctelor de trecere a frontierei:
1.    Toate punctele de trecere a frontierei din partea Chinei rămân deschise, însă punctele de trecere a frontierei dinspre Kârgâzstan și Tadjikistan rămân închise.
2.    Punctele de trecere a frontierei către Rusia și Mongolia sunt deschise.
3.    Șoferii care intră în Kazahstan și Rusia din China intră direct în carantină.
Surse: Vama din China, agenția de informare TASS, Biroul IRU din China

Croația
Toți șoferii străini care vin din Italia, China, Coreea de Sud, Hong Kong, Japonia, Singapore, Malaezia, Bahrein, Iran, Germania, Franța, Elveția, Spania, Austria, Marea Britanie, Olanda, Suedia și regiunea Bela Krajina (Slovenia), cu excepția șoferilor în tranzit, vor intra obligatoriu în carantină pentru o perioadă de 14 zile.În momentul în care ajung la frontieră, autoritățile croate îi atenționează pe șoferii străini  că se pot întoarce pentru a evita carantina. În prezent, se înregistrează timpi de așteptare foarte mari la frontierele cu Croația. Frontiera cu Serbia este parțial închisă.
Sursa: Ministerul Național al Afacerilor Externe din Croația și Asociația Transportatorilor din Croația

Republica Cehă
Guvernul a anunțat stare de urgență începând cu 14.03.2020 și introduce un set de restricții și limitări:- Străinilor din țările cu risc ridicat (cu excepția cazului în care sunt rezidenți permanenți) li se interzice să intre temporar pe teritoriul național. Țările cu risc ridicat sunt: ​​Italia, Franța, Spania, Germania, Elveția, Norvegia, Danemarca, Olanda, Suedia, Marea Britanie, Belgia, Austria, China și Coreea de Sud,- Interzicerea cetățenilor cehi și a rezidenților permanenți străini de a călători în țări cu risc ridicat;- Transportul internațional de persoane cu autocarul se suspendă începând cu 14.03.2020, ora 00:00 (excepție: transportul rutier cu autocarul al străinilor care pleacă  din Cehia și cetățenii cehi care sunt aduși acasă sau autocarele care circulă goale. Această excepție expiră pe 16.03.2020, ora 0:00 când se va aplica restricția generală  de a călători în și dinspre Cehia)- Transportul internațional de marfă nu este restricționat. Cu toate acestea, vor rămâne deschise doar punctele principale de trecere a frontierei cu Austria (Dolní Dvořiště, České Velenice, Hatě Mikulov) și Germania (Strážný, Pomezí n.O., Rozvadov, Folmava, Žel. Ruda, Krásný Les, H.Sv. Šebestiána).
De menționat că Ministerul Transporturilor din Republica Cehă, a transmis că se ridică restricțiile de circulație de pe autostrăzi și drumurile de clasa I pentru vehiculele și vehiculele combinate cu un MTMA mai mare de 7,5 t și pentru vehiculele speciale cu remorci, dacă MTMA al vehiculului depășește 3,5 tone. Această măsură este valabilă începând cu 13.03.2020, ora 15:00 atâta timp cât este în vigoare starea de urgență, dar nu mai mult de un an.Sursa: CESMAD BOHEMIA

Danemarca

Guvernul danez a transmis că începând cu 14.03.2020, ora 12.00, până pe 13.04.2020 se închid toate punctele de trecere a frontierei pentru toate persoanele, cu excepția celor care pot demonstra că au un scop întemeiat de a intra.Transportul de marfă va fi în continuare posibil. Toate modurile de transport de marfă, respectiv cel rutier, maritim și feroviar vor fi deschise în continuare, fără alte controale suplimentare, doar verificările vamale/pașapoarte obișnuite. Cu toate acestea, transportul internațional de marfă (inclusiv tranzitul) pe cale rutieră ar trebui să fie operat prin următoarele puncte de trecere a frontierei: Frøslev, Sæd sau Kruså. De reținut că punctul de trecere a frontierei Kruså nu este accesibil pentru vehiculele de peste 3,5 tone. Se recomandă pentru camioane să folosească punctul de trecere a frontierei Frøslev (E45). Punctul de trecere a frontierei Padborg, precum și alte puncte de trecere a frontierei secundare sunt închise. Operațiunile de transport marfă pot fi, de asemenea, efectuate prin „granița albastră” (Øresundbridge și cu feribotul).De asemenea, Guvernul ia măsuri suplimentare pentru a facilita transportul de marfă. Aceste măsuri includ ridicarea temporară a regulilor privind timpii de conducere și odihnă pentru a asigura livrarea alimentelor și aprovizionarea magazinelor.Surse: ITD și DTL

Franța

Guvernul francez a decretat mãsuri suplimentare pe 14.03.2020 („scenariul 3”) pentru a limita efectele rãspândirii COVID-19. Mãsurile stricte limiteazã cât mai mult activitãțile și adunãrile publice (inclusiv închiderea tuturor spațiilor publice neesențiale).
Transportul public va continua sã funcționeze, cu toate acestea, se recomandã limitarea cãlãtoriilor, în special interurbane. Operatorii de transport public își vor adapta treptat activitãțile de transport pentru a se alinia la aceastã mãsurã.
Transportul internațional de marfã nu este afectat de aceste mãsuri.
Sursa: Guvernul francez

Germania
Autoritățile germane au intensificat controalele la frontieră (inclusiv măsurarea temperaturii corpului). Nu există alte restricții în punctele de trecere a frontierei, atât pentru persoane, cât și pentru mărfuri.
Guvernul federal al Germaniei a solicitat landurilor să ridice restricțiile de circulație pentru sâmbătă și duminică pentru a permite vehiculelor să transporte, în continuare, mărfuri. Landurile Bavaria, Renania de Nord-Westfalia, Saxonia și Saxonia Inferioară au anunțat ridicarea restricțiilor de circulație pentru sâmbătă și duminică pentru camioanele care transportă produse igienice și produse alimentare cu durată lungă de valabilitate.
Sursa: Ministrul german al afacerilor interne

Georgia
Datorită situației actuale cu privire la cazurile de îmbolnăvire cu COVID-19, autoritățile georgiene au introdus o nouă măsură, respectiv, persoanelor care au călătorit în Iran, Coreea de Sud, China, Italia, Franța, Spania și Austia în ultimele 28 de zile nu li se permite să intre pe teritoriul georgian.
Sursa: Biroul IRU din Istanbul

Grecia:
Conform informărilor oficiale, până în prezent nu se aplică restricții speciale în punctele de trecere a frontierei elene, nici pentru transportul rutier de persoane și nici pentru transportul rutier de marfă.
Cu toate acestea, biroul vamal din Evzoni, la punctul de trecere a frontierei cu Macedonia de Nord  (Evzoni-Bogorodica), a anunțat că, începând de luni, 16.03.2020, circulația camioanelor (în ambele sensuri de intrare/ieșire) nu va fi permisă de la ora 22:00 până la ora 06:00.
Măsura va fi valabilă până la o notificare ulterioară.
Sursa: OFAE

Ungaria:

Ungaria a declarat „stare de urgență” pe 12.03.2020. Acest ordin juridic special are următoarele consecințe asupra activităților de transport:
– Persoanele care vin din Italia, China, Coreea de Sud și Iran nu pot intra pe teritoriul național ungar, cu excepția cetățenilor maghiari (cărora li se va cere să se auto-izoleze timp de 14 zile). Toate zborurile cu avionul, trenurile și autocarele care vin din aceste țări sunt suspendate temporar,
– Procedurile de control la frontiere sunt reintroduse la punctele de trecere a frontierei cu Slovenia și Austria (inclusiv măsurarea temperaturii).
Autoritățile ungare au transmis că „deocamdată transportul rutier de marfă nu este afectat de aceste măsuri”. Cu toate acestea, au fost introduse rute de tranzit obligatorii (click aici)

Au fost ridicate restricțiile de circulație pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele cu MTMA mai mare de 7,5 t.
Sursa: MKFE

Irlanda

Pentru a reduce riscul de infecție cu COVID – 19, compania de feribot Seatruck Ferries își suspendă temporar serviciile pentru transportul șoferilor de camioane sau oricărui alt pasager. Transportul rutier însoțit (camion și șofer) este suspendat până la o notificare ulterioară, însă compania va continua să transporte semiremorci și containere neînsoțite.

Sursa: IRHA și Seatruck Ferries

Italia

Ministerul Infrastructurii și Transporturilor italian a transmis un decret prin care se ridică restricțiile de circulație pentru vehiculele cu MTMA mai mare de 7,5 t, pe drumurile extraurbane, în zilele de 15 și 22.03.2020. De reținut că pentru vehiculele care efectuează transport rutier internațional, ridicarea restricțiilor de circulație trebuie înțeleasă până la o notificare ulterioară, mai multe detalii în italiană aici.

Macedonia de Nord
Transportul național și internațional de pasageri în Macedonia este restricționat. Intrarea pe teritoriul Republicii Macedonia de Nord este interzisă străinilor din țările cu risc ridicat, conform listei Organizației Mondiale a Sănătății. Persoanele care vin din țările cu risc mediu (lista OMS) sunt direcționați către următoarele treceri de frontieră: Tabanovce (punctul de trecere a frontierei cu Serbia), Bogorodica (punctul de trecere a frontierei cu Grecia), Kafasan (punctul de trecere a frontierei cu Albania), Deve Bair (punctul de trecere a frontierei cu Bulgaria) și Blace (punctul de trece a frontierei cu Kosovo).
Ribarci, punctul de trecere a frontierei cu Serbia, este închis, singurul punct de trecere a frontierei deschis cu Serbia pentru transport rutier și tranzit este Preshevo –Tabanovce.
Sursa: AMERIT

Norvegia

Toți cei care intră în Norvegia cu feribotul, cu avionul, cu autobuzul sau cu mașina privată, din alte țări decât Suedia și Finlanda, vor intra în carantină obligatorie de 14 zile (chiar dacă nu se confruntă cu niciun simptom COVID-19).

Transportul rutier internațional de marfă este scutit de la aceste măsuri. Cu toate acestea, excepția nu se aplică șoferilor și personalului angajat la companiile norvegiene, care au fost în țări din afara statelor nordice înainte de a reveni în Norvegia (multe companii lucrează cu șoferi străini care lucrează în ture).

De asemenea, Administrația Norvegiană a Drumurilor Publice acordă, începând cu 13.30.2020 pentru o perioadă de 30 de zile, derogări temporare de la regulile privind timpii de conducere și odihnă pentru transporturile rutiere de marfă care transportă produse alimentare, medicamente și alte produse esențiale către magazine și farmacii. Derogările se referă la art. 6 și 8 din Regulamentul UE nr. 561/2006, dar nu și cele din art. 7.

Sursa: NLF

Polonia

Polonia a intrat în stare de urgență începând cu 13.03.2020, pe lângă un set de măsuri suplimentare au fost introduse temporar controalele la frontierele de stat începând cu 15.03.2020 (ora 00.00) timp de 10 zile (această măsură se poate prelungi). În această perioadă:
– Străinii nu au voie să intre pe teritoriul național al Poloniei.
– Cetățenii polonezi și străinii care lucrează în Polonia, și se întorc din străinătate, trebuie să stea două săptămâni în carantină.
– Transportul rutier internațional de marfăi nu este inclus în aceste restricții. Frontierele rămân deschise fluxului de mărfuri, iar șoferii de camioane care transportă mărfuri în regim internațional nu se supun măsurii de carantină de două săptămâni. Administrația poloneză a publicat lista punctelor de trecere a frontierei deschise în timpul stării de urgență, deoarece unele frontiere vor rămâne închise (lista atașată, în poloneză).

– Transporturile naționale funcționează normal.
Sursa: ZMPD

Serbia
Actualizat la 14/03/20
Pentru a limita răspândirea COVID-19 pe teritoriul Republicii Serbia, Guvernul a publicat un decret pe 11 martie. Decretul interzice temporar intrarea persoanelor care vin din: provincia Hubei în Republica Populară Chineză, orașul Daegu și provincia Gyeongsang de Nord din Republica Coreea, Cantonul Ticino din Elveția, Italia și Iran.
Această măsură nu se aplică pentru transportul de marfă și persoane care au primit aprobarea de a intra în Republica Serbia de către Ministerul Sănătății. În plus, această măsură nu se aplică șoferilor de camioane care operează transport rutier internațional de marfă. Operațiunile de tranzit prin țară nu ar trebui să dureze mai mult de 12 ore din momentul în care camionul intră pe teritoriul Republicii Serbia.
De menționat că 44 de puncte de trecere a frontierei sunt închise temporar (click aici pentru a consulta lista) și că operațiunile internaționale de transport rutier de mărfuri trebuie redirecționate către frontierele deschise.

Slovenia

Slovenia blochează la graniță camioanele străine cu MTMA mai mare de 3,5 t care vor să tranziteze țara. Singurele camioane autorizate să treacă frontiera sunt cele care trebuie să descarce mărfuri în Slovenia (destinația finală) sau dacă transportă colete poștale, echipamente medicamentoase sau produse farmaceutice și ajutor umanitar.
Frontierele dintre Slovenia și Italia sunt închise pentru toate tipurile de transport rutier de persoane.
Ambasada României în Republica Slovenia a precizat UNTRR că autoritățile slovene au informat că vor relua, în această dimineață (duminică, 15 martie 2020), escortarea convoaielor de camioane blocate la granița sloveno-italiană.

Slovacia:

Următoarele măsuri întreprinse de autoritățile slovace au intrat în vigoare începând cu 13.03.2020, ora 07.00: autocarele înmatriculate în alte state nu mai pot intra/ieși în/din Slovacia; transportul de mărfuri internațional este permis doar șoferilor străini care au permis de ședere temporară sau permanentă pe teritoriul slovac și dacă sunt dotați cu echipament de protecție; punctele de frontieră secundare sunt închise

Sursa: Ministerul de Interne din Slovacia

Spania

Spania ridică următoarele restricții de circulație pentru camioane în perioada 14.03 – 28.03.2020, cu posibilitatea prelungirii termenului limită, dacă este necesar:

– Vehicule sau combinații de vehicule cu MTMA mai mare de 7,5t pe următoarele rute/zile, click aici:
– Transportul ADR pe următoarele rute/zile, click aici:
– Transportul ADR cu vehicule cu MTMA mai mare de 7,5t, pe aceleași rute care se aplică pentru vehiculele normale cu MTMA mai mare de 7,5t.
– Transporturile rutiere cu depășiri de dimensiuni, pe aceleași rute care se aplică pentru transportul ADR și vehiculele >7.5t
– Restricțiile de circulație în regiunea Catalonia, detalii aici.

De asemenea, Guvernul a luat măsuri suplimentare pentru a facilita transportul rutier de marfă. Guvernul a publicat în Monitorul Oficial (publicat în 14 martie, aplicabil începând cu 10 martie) măsuri de introducere a excepțiilor temporare privind perioadele de conducere și odihnă pentru operațiunile de transport rutier de marfă care au trecut prin zone de risc pe teritoriul spaniol. Măsurile sunt cele prevăzute la art. 6 – 9 din Regulamentul UE nr. 561/2006.
Surse: Ministerul Afacerilor Interne, Generalitat de Catalunya, ASTIC

Elveția

Pentru a limita răspândirea cu infectare COVID-19, Consiliul Federal Elvețian a luat măsuri suplimentare pe 13.03.2020. Pe lângă măsurile care limitează adunările publice, Administrația Federală reintroduce controale la toate frontierele sale naționale de la caz la caz.
Intrarea pe teritoriul elvețian din Italia este limitată la cetățeni elvețieni, rezidenți elvețieni și persoane care intră din motive profesionale. Transportul internațional de mărfuri și tranzitul este încă permis. Pe baza evoluției situației, această măsură ar putea fi extinsă și la alte frontiere de către Consiliul Federal.

Sursa: Consiliul Federal Elvețian

Turcia

Datorită situației actuale cu privire la cazurile de coronavirus, punctele de trecere a frontierei din Turcia cu Iranul au fost închise de autoritățile turce:

– Cetățenii turci (vehicule și șoferi) nu mai pot intra în Iran sau tranzita Iranul. Cu toate acestea, cetățenii turci care încă așteaptă în Iran pot trece frontiera.

– Vehiculele străine și pasagerii care provin din Iran nu au voie să intre în Turcia. Cu toate acestea, camioanele cu plăcuțe străine pot trece frontiera în Iran pentru operațiuni de transport bilateral și pentru operațiuni de tranzit prin Iran, dar nu ar putea să treacă frontiera înapoi în Turcia.

Pe de altă parte, ca o nouă măsură, punctele de trecere a frontierei din Turcia, deschise Irakului, au fost închise de autoritățile turce din 29.02.2020. Conform noii măsuri, mărfurile și containerele care merg în Irak vor fi transportate de vehicule și șoferi irakieni de la frontiera Halil Ibrahim până la punctul final de destinație din Irak.

Toate măsurile menționate mai sus determină timpuri de așteptare îndelungate în punctele de trecere a frontierei, iar autoritățile vamale turcești și alte autorități conexe iau măsurile necesare pentru accelerarea proceselor de trecere a frontierei.

La frontiera cu Bulgaria au fost introduse controalele mediacale.

Sursa: Administrația Vamală din Turcia

Ucraina

Ucraina a anunțat închiderea frontierei pentru străini, începând de luni, 16.03.2020 până pe 03.04.2020. Restricțiile nu se aplică transportului rutier internațional de mărfuri. Punctele de trecere a frontierei vor rămâne deschise pentru transportul rutier internațional de mărfuri (inclusiv pentru tranzit), dar șoferii vor fi supuși unui examen medical, li se va măsura temperatura și li se va solicita să poarte mănuși medicale și să aibă gel dezinfectant pentru mâini.

Sursa: ASMAP UA

Marea Britanie

Guvernul Marii Britanii nu a restricționat până în prezent transport de marfă și persoane (către sau din Marea Britanie).
Surse: CPT și Guvernul Marii Britanii

Lasă un comentariu